40. DAG

JEANNE D’ARC (1412-31)

I en åbenbaring ser jomfruen Jeanne at hun er udset til at redde Frankrig. Det lykkes hende at overbevise kongen om sit kald og hun bliver med sine tropper sendt til Orleans for at undsætte byen og fordrive englænderne. Også dette lykkes for hende og for første gang besejres englænderne.

Før slaget modtager Jeanne d’Arc det mystiske sværd fra Skt.Katrine kirken (Sct.Catherine de Fierbois)

En anden fortælling beretter hvorledes Jeanne d’Arc ankommer til det sted hvor Katrines relikvier er begravet. Her åbenbarer Skt.Katrine, Skt.Anna og Jomfru Maria sig for hende og forudsiger, hvordan hun skal vinde slaget over den engelske kronprins. Her finder Jeanne d’Arc det berømte sværd (Katrines?), og en lille lyserød blomst kommer til syne på stedet. I nogle fremstillinger ses Katrine bærende en lille lyserød blomst eller et blomsterscepter. Det er også i Rouen, Jeanne siden bliver dømt for kætteri og trolddom og bliver brændt som heks på bålet. 25 år senere bliver Jeanne d`Arc erklæret uskyldig, og i 1920 blev hun kanoniseret.

Karl VII kronedes som konge af Frankrig i 1422 i Reims efter Jeanne d’Arcs befrielse af byen og fik således med hendes hjælp – og altså med Katrines mirakuløse sværd – fordrevet englænderne og befriet hele Frankrig.

ARKIV: PORTÆT/PORTRAITS

Smeltetid # III, Finland 1992


DAGENS GENSTAND: HAMMER/HAMMER


BOG:
OSENDE OG LADT
BERØMT OG UNGDOMMELIG­T
OMSLYNGENDE OG SANSELIGT
BLØDT OG STILLE
UGUNSTIGT OG SVULMENDE
DÆMPET OG FUGTIGT
SMUKT OG SPÆNDT
ARROGANT OG BEHAGESYGT
HØJT OG ELEGANT
DEKORATIVT OG ALMINDELIGT
NÆRT OG BEUNDRET
UNGT OG VÆRDIFULDT
ABSTRAKT OG VIRKELIGT
PLASTISK OG MALERISK
UORTODOKST OG UNDERTRYKT
SYRLIGT OG ILDFULDT
KULTIVERET OG OMKLAMRENDE
FORETAGSOMT OG LÆRERIGT
KONTROVERSIELT OG FADERLIGT
HÆSLIGT OG FORSLIDT
FLITTIGT OG PÆNT
YNDIGT OG ONDT
TYPISK OG SKUFFENDE
FAST OG AFGRÆNSET
OVERSMURT, VIDT OG OKKER